RU
EN
NL

Fruitveiling Zuid-Limburg

Bedrijfsprocessen

Aanvoer

De Zuidlimburgse fruittelers zorgen zelf voor transport van hun fruit naar de Veiling. Dit kan gesorteerd, verpakt of ongesorteerd fruit zijn. Gesorteerd en verpakt fruit wordt aangevoerd ten behoeve van de directe verkoop. Ongesorteerd fruit wordt hoofdzakelijk aangevoerd in voorraadbakken, met een inhoud van ongeveer 300 kg. Dit fruit wordt aangeboden voor sortering of voor bewaring in de koelcellen.

Bewaring

Niet alle fruit is geschikt voor bewaring. Zachtfruit en pitfruit wordt direct na de oogst verkocht. Hardfruit (appels en peren) is wel geschikt voor langdurige bewaring. Hardfruit wordt vanaf de oogstperiode, jaarrond geleverd. Dat wil zeggen, dat vooraf een planning wordt gemaakt omtrent bewaring en afzet van hardfruit. Onze afnemers verwachten in deze een bevoorrading voor het gehele jaar.

Onze Veiling beschikt over moderne ULO-cellen. Dit zijn gasdichte cellen waarin naast temperatuur, het zuurstofgehalte en andere gassen optimaal worden beheerst. Alle instellingen worden zowel elektronisch als handmatig bewaakt. Koelhuismedewerkers worden jaarlijks bijgeschoold omtrent de laatste ontwikkelingen. Zo zijn wij in staat om hardfruit, met behoud van kwaliteit, langdurig te bewaren.
Naast de koelcapaciteit van de Veiling (15 miljoen kg) beschikken ook fruittelers over koelcellen met een totale koelcapaciteit van ruim 10 miljoen kg.

Sortering

De Veiling beschikt over moderne sorteerinstallaties. In de sorteerloods staan 8 sorteermachines, waarvan 5 voorzien van waterdumpers. Middels deze waterdumpers worden voorraadbakken fruit gedompeld in water, waardoor de appels of peren al drijvend naar het centrale gedeelte van de sorteermachine worden geleid. Vervolgens worden ze gesorteerd op maat, kleur en kwaliteit. Het fruit wordt na sortering via afraapbanden, handmatig in de eindverpakking gelegd. Jaarlijks wordt ruim 25 miljoen kg hardfruit op de Veiling gesorteerd.

Verpakking

De afzet van hardfruit in kleinverpakkingen, neemt jaarlijks toe. Zo worden appels bijvoorbeeld aangeboden in plastic zakjes. Andere verpakkingsmogelijkheden zijn schaaltjes of plastic bakjes met deksel. Het voordeel van kleinverpakking is, dat fruit reeds verpakt is in consumenteneenheden. Op deze wijze wordt beschadiging van het product in winkels voorkomen. Daarnaast kan de eindverpakking worden voorzien van specifiek gewenste informatie.

Afzet

Fruit van Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg B.A. wordt verkocht aan grootwinkelbedrijven, groothandel, winkeliers en marktkooplui. Ons fruit wordt hoofdzakelijk afgezet binnen Nederland. Ook vindt export plaats naar landen als Rusland en Engeland. Prijzen worden hoofdzakelijk telefonisch, na onderhandeling overeengekomen. Daarbij worden afspraken gemaakt omtrent ras, kwaliteit, kleur en soort verpakking.